Tygodniowa modlitwa za konkretne osoby

Moderator: Moderatorzy

Bławatek
Jestem: w kryzysie małżeńskim

Re: Tygodniowa modlitwa za konkretne osoby

Post autor: Bławatek »

Witam serdecznie,

Nie pojawiły się nowe intencje więc tradycyjnie podczas modlitwy w nadchodzącym tygodniu polecajmy wszystkie osoby i małżeństwa będące w trudnościach, kłopotach, chorobach. Dziś w Ewangelii słyszeliśmy o kolejnym cudzie który Jezus uczynił wobec człowieka - pomógł odzyskać wzrok niewidomemu od urodzenia. Jezus pochylił się nad niedolą niewidomego wtedy a teraz pochyla się też nad naszymi ułomnościami, trudami, problemami, gdyż pragnie naszego dobra. Być może nie zawsze dostajemy ziemskich darów gdyż dla Jezusa największym pragnieniem dla nas jest to byśmy byli blisko Niego i widzieli świat wg Jego Ewangelii oraz tak działali by świadczyć o Wielkości i Dobru Boga. Otwierajmy swoje oczy ale też pomagajmy naszym działaniem otwierać oczy naszym bliźnim, by uwierzyli w Jezusa i chcieli z Nim kroczyć przez życie

Niech słowa dzisiejszego Psalmu nam towarzyszą i dodają nam sił.

Psalm (Ps 23 (22), 1b-3a. 3b-4.)
Pan mym pasterzem, nie brak mi niczego

Pan jest moim pasterzem, †
niczego mi nie braknie, *
pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach.
Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć, *
orzeźwia moją duszę.

Wiedzie mnie po właściwych ścieżkach *
przez wzgląd na swoją chwałę.
Chociażbym przechodził przez ciemną dolinę, †
zła się nie ulęknę, bo Ty jesteś ze mną. *
Kij Twój i laska pasterska są moją pociechą.

Błogosławionego tygodnia życzę

Pozdrawiam serdecznie
Bławatek
Miłość nigdy nie dzieje się sama... potrzebna jest konkretna robota
Bławatek

Witam serdecznie,

Nie pojawiły się nowe intencje więc w modlitwie polecajmy wszystkie małżeństwa i osoby przeżywające trudności, kryzysy, będące daleko od Boga. Niech ostatnie dni Wielkiego Postu będą czasem refleksji, zastanowienia się nad sobą i zmianą na lepsze. Niech towarzyszą nam słowa Jezusa z dzisiejszej Ewangelii wg św. Jana: "Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Kto wierzy we Mnie, nawet jeśli by umarł, będzie żył. Każdy kto żyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki. Czy wierzysz w to?". Niech mimo przeżywanych trudności wiara i miłość do Jezusa nie maleją, uczmy się ufać Mu i nie poddawać się gdy jest trudno i źle.

Dziękujemy Ci, Jezu, za Twoją opiekę, za dar wiary, za Twoją mękę i zmartwychwstanie.
Chwała Ojcu i Syniwi, i Duchowi Świętemu, jak była na początku, teraz i zawsze, i na wieki wieków. Amen

Pozdrawiam serdecznie
Bławatek
Bławatek

Witam serdecznie,

Nie pojawiły się nowe intencje więc w tym tygodniu módlmy się za wszystkie małżeństwa i osoby w trudnościach i kryzysach prosząc dla wszystkich o łaski i dary potrzebne do wyjścia z trudności i problemów. Prośmy Boga o dobre wskazówki dla wszystkich i jak najlepsze prowadzenie. Niech ostatni tydzień Wielkiego Postu będzie dla wszystkich czasem zastanowienia się nad sobą i dobrym przygotowaniem do Świąt Zmartwychwstania Chrystusa.

Któryś za nas cierpial rany, Jezu Chryste zmiłuj się nad nami.

Pozdrawiam serdecznie
Bławatek
Bławatek

Witam serdecznie,

Nie pojawiły się nowe intencje więc w modlitwie pamiętajmy o wszystkich małżeństwach będących w trudnościach, kłopotach, kryzysach, a także pamiętajmy o tych którzy są daleko od Boga by się nawrócili, a i sami prośmy Jezusa by nam pomagał kroczyć drogą prowadzącą do Niego.

Dziękujmy też Jezusowi za jego śmierć i zmartwychwstanie, dzięki czemu każdy człowiek uzyskał odpuszczenie grzechów i możliwość pójścia po śmierci do Nieba i spotkania Boga.

Słowa Sekwencji z dzisiejszej niedzieli niech nam pomagają utrwalać sobie to niezwykle wydarzenie, które dzięki zmartwychwstaniu Jezusa zmieniło życie ludzi.

"Niech w święto radosne Paschalnej Ofiary
Składają jej wierni uwielbień swych dary.
Odkupił swe owce Baranek bez skazy,
Pojednał nas z Ojcem i zmył grzechów zmazy.
Śmierć zwarła się z życiem i w boju, o dziwy,
Choć poległ Wódz życia, króluje dziś żywy.
Mario, ty powiedz, coś w drodze widziała?
Jam Zmartwychwstałego blask chwały ujrzała.
Żywego już Pana widziałam, grób pusty,
I świadków anielskich, i odzież, i chusty.
Zmartwychwstał już Chrystus, Pan mój i nadzieja,
A miejscem spotkania będzie Galilea.
Wiemy, żeś zmartwychwstał, że ten cud prawdziwy,
O Królu Zwycięzco, bądź nam miłościwy."

Jezus Zmartwychwstał, Alleluja

Pozdrawiam serdecznie,
Bławatek
Bławatek

Witam serdecznie,

Nie pojawiły się nowe intencje więc tradycyjnie módlmy się za małżeństwa i osoby będące w kryzysach, prosząc Boga dla wszystkich o potrzebne łaski i dary, szczególnie dziś w Niedzielę i w tygodniu Miłosierdzia Bożego.

MODLITWA O MIŁOSIERDZIE BOŻE
O Bożego wielkiego miłosierdzia, Dobroci nieskończona, oto dziś cała ludzkość woła z otchłani nędzy swojej do miłosierdzia Twego, do litości Twojej, o Boże, a woła potężnym głosem nędzy. Boże łaskawy, nie odrzucaj modlitwy wygnańców tej ziemi! O Panie, Dobroci niepojęta, który znasz na wskroś nędzę naszą i wiesz, że o własnych siłach wznieść się do Ciebie nie możemy, przeto Cię błagamy: uprzedzaj nas łaską swoją i pomnażaj nieustannie miłosierdzie Twoje, abyśmy wiernie pełnili wolę Twoją świętą w życiu całym i w śmierci godzinie. Niech nas osłania wszechmoc miłosierdzia Twego przed pociskami nieprzyjaciół naszego zbawienia, abyśmy z ufnością, jak dzieci Twoje, czekali na przyjście ostateczne, który to dzień Tobie jest tylko wiadomy i spodziewamy się, że otrzymamy wszystko, co nam jest obiecane przez Jezusa, pomimo całej nędzy, bo Jezus jest ufnością naszą, przez Jego miłosierne Serce przechodzimy jak przez otwartą bramę do nieba.

Pozdrawiam serdecznie
Bławatek
ODPOWIEDZ