Nie ma gotowych recept.Katherine123 pisze: ↑12 sty 2026, 20:35 W takim razie muszę się wybrać do prawnika żeby to wszystko ustalić, dzięki Ruta za te rady i informacje, przydadzą mi się. Z tymi alimentami chyba nie będzie takie proste, co innego jakby pracował w Polsce, a tak będą musieli mu je ściągnąć z zagranicy i to z kraju poza Unią Europejską, no ale mam nadzieję że się uda. Na czym polega ograniczenie władzy rodzicielskiej ojca z powodu opuszczenia rodziny? Wcześniej namawiał mnie na rozwód z porozumieniem stron, ale nie ma opcji, nie wyrażam zgody na to, to jego wina, jego zostawienie rodziny, jego pisanie i kontakt z inną kobietą, więc jak już to rozwód o jego winie, mam szanse na rozwód z orzeczeniem o jego winie? Czy lepiej się zgodzić na porozumienie i nie szarpać się? Co radzicie?
I jeszcze kwestia tego jak będzie odwiedzał dzieci, pozwolić mu nocować w moim domu żeby był z dziećmi załóżmy tydzień czasu jak przyjedzie? Czy żeby nocował w hotelu i przychodził do dzieci w dzień? I jaki mieć do niego stosunek? Olewać i nie rozmawiać czy jednak zaczynać jakąś komunikację?
Dobrym pomysłem jest konsultacja u prawnika. Ale także tu nie proś o gotowe recepty. Proś o informacje o tym, jakie są możliwości, jakie są konsekwencje podejmowanych działań. I dopiero mając informacje, podejmuj decyzje.
Znajomej doradzono separację, bo była zdradzana. Poszła do prawnika. Nie dopytała o konsekwencje takiego pozwu, poprosiła o przygotowanie pozwu. Prawnik napisał, założył sprawę, mąż w reakcji na pozew zgodził się na separację. A potem przeprowadził sprawę o podział majątku. O co od początku mu chodziło. I na co był przygotowany, w przeciwieństwie do żony.
Wiele osób składa pozew o separację, nie wiedząc że kolei, że jeśli małżonek nie wyrazi zgody i zażąda w odpowiedzi rozwodu, zacznie się toczyć sprawa o rozwód, a separacja już nie będzie brana pod uwagę. I przeżywają szok.
Zanim podejmie się kroki prawne, trzeba poznać ich możliwe konsekwencje, także w sferze finansów, możliwoych działań drugiej strony, wszystkich możliwych skutków, jakie mogą wywołać.
Warto więc pytać prawnika: jakie mam mozliwości, co mnie w mojej sytuacji zabezpieczy, jakie są szanse na określony efekt, co się stanie w razie przegranej?
Warto też porozmawiać z księdzem lub z siostrą zakonną, mającymi doświadczenie w pomocy małżonkom. Niektóre decyzje nie są obojętne moralnie, wymagają uważnego rozeznania.
Alimenty na terenie UE ściągane są bez problemu za pośrednictwem Sądów Okręgowych.
Co do postępowania wobec męża. To zależy od ciebie. Jeśli jakieś rozwiązanie się nie sprawdza, zawsze można je zmienić. U nas przechodziliśmy różne fazy. Kontakty były w domu i ja opuszczałam dom, kontakty były w domu pod moją obecność, bywało, że spędzaliśmy czas razem z dziećmi, mąż zabierał dzieci do dziadków. Obecnie mąż nie widuje się z dziećmi, nie realizuje też kontaktów sądowych.
Ważne jest by szukać rozwiązań dobrych dla wszystkich, a nie kosztem siebie. I by godzić się na przemoc.