I ja wtrącę swoje trzy grosze do dialogu z Karo ,myślę ze w tym okresie małżeństwa ,1 rok, mocno może jeszcze działać tzw. chemia , i to postrzeganie rzeczywistości w relacji z żoną , może być z tego powodu mocno naciągnięte , podbarwione , idealizowane ( jak i Gosia pisała ,i my tak mieliśmy ,że zbudujemy lepszy związek ,niż rodzice ,inni ,wtedy -narzeczeństwo ,pierwsze lata małżeństwa -wszystko było możliwe ) .
Drugą kwestią związaną z percepcją człowieka z młodym stażem małżeńskim , relacji z kobietą jest brak doświadczenia poważnych i prawdziwych problemów . Pewnych rzeczy nie można wyuczyć się teoretycznie ,nawet przekonanie że tego się dokonało zweryfikuje dopiero doświadczenie .
Ja myślę że Karo jest bardzo szczery w tym co napisał , za to z mojej perspektywy posłużę się tu przenośnią ,może to być jeszcze Eden sprzed upadku ,powtórzę może , bo trudno mi tu ferować wyroki .
Niemniej samo zaangażowanie tutaj jest na plus i dobrze rokuje na przyszłość ,niestety z przestrzenią wolności (swojej ,drugiego człowieka) można by powiedzieć w dużym uproszczeniu , nie daje sobie rady nawet Bóg (opieram swą tezę na tym , że Bóg doskonale kocha każdego człowieka , a mimo to , człowiek Go odrzuca ,więc skoro robi to z Miłością doskonałą ,doskonałym podejściem ,to co mówić o moim ludzkim) więc wszystko przed Tobą Karo
P.S. Śmiem twierdzić że nie przypadkiem jesteś tutaj , zastanawiałeś się po co znalazłeś się w tym miejscu ?
Pomijając oczywiście planowany przez Ciebie cel , jesteś pewny że jesteś tu bo to Ty wybrałeś ? Czy Bóg nie przywiódł Cię tutaj , w te "koszary" ,na ten "poligon", bo widzi przyszłość i ma swój plan ,może chce Cię na coś przygotować , bo gdzieś tam czeka wojna która nikogo nie oszczędza ?(bo nie z ciałem walczymy..... )
Ja miałem takie przekonanie przez lata ,niestety nie przygotowałem się w większości ,chciałbym w 1 roku małżeństwa trafić na taką stronę , pytanie czy moja dojrzałośc na ten czas , pozwoliła by mi tą wiedzę odpowiedno przyjąć i spożytkować , czego Tobie życze z całego serca ......Pozdrawiam serdecznie .
Miłości bez Krzyża nie znajdziecie , a Krzyża bez Miłości nie uniesiecie . Jan Paweł II