Ewangelia na dziś...

Jak Pan Jezus uzdrawia? Twoje refleksje nad Słowem Bożym...

Moderator: Moderatorzy

Pantop
Jestem: po rozwodzie

Re: Ewangelia na dziś...

Post autor: Pantop » 17 lis 2023, 8:20

Niezbędnik Katolika pisze: Ewangelia (Łk 17, 26-37)
Dzień Syna Człowieczego nadejdzie niespodziewanie

Słowa Ewangelii według Świętego Łukasza

Jezus powiedział do swoich uczniów:

«Jak działo się za dni Noego, tak będzie również za dni Syna Człowieczego: jedli i pili, żenili się i za mąż wychodziły aż do dnia, kiedy Noe wszedł do arki; a przyszedł potop i wygubił wszystkich.

Podobnie jak działo się za czasów Lota: jedli i pili, kupowali i sprzedawali, sadzili i budowali, lecz w dniu, kiedy Lot wyszedł z Sodomy, spadł z nieba „deszcz ognia i siarki” i wygubił wszystkich; tak samo będzie w dniu, kiedy Syn Człowieczy się objawi.

W owym dniu, kto będzie na dachu, a jego rzeczy w mieszkaniu, niech nie schodzi, by je zabrać; a kto na polu, niech również nie wraca do siebie. Miejcie w pamięci żonę Lota. Kto będzie się starał zachować swoje życie, straci je; a kto je straci, zachowa je.

Powiadam wam: Tej nocy dwóch będzie na jednym posłaniu: jeden będzie wzięty, a drugi zostawiony. Dwie będą razem mleć na żarnach: jedna będzie wzięta, a druga zostawiona».

Od dawna rozmyślam co to oznacza:
Kto będzie się starał zachować swoje życie, straci je; a kto je straci, zachowa je.

A tego nijak nie rozumiem:
Pytali Go: «Gdzie, Panie?» On im odpowiedział: «Gdzie jest padlina, tam zgromadzą się i sępy».

ps jakaś pomoc sycharowego kapłana?

fiducia

Post autor: fiducia » 20 lis 2023, 21:32

Od dawna rozmyślam co to oznacza:

Kto będzie się starał zachować swoje życie, straci je; a kto je straci, zachowa je.

Czyli stworzył nas Pan Bóg, do Niego należy nasze życie, jeżeli będziemy wypełniać Wolę Bożą jednocześnie tracimy swoją i tym samym zyskujemy życie z Bogiem.

Lawendowa

Post autor: Lawendowa » 21 lis 2023, 11:42

Ewangelia (Łk 19, 1-10)
Nawrócenie Zacheusza
Słowa Ewangelii według Świętego Łukasza

Jezus wszedł do Jerycha i przechodził przez miasto. A pewien człowiek, imieniem Zacheusz, który był zwierzchnikiem celników i był bardzo bogaty, chciał koniecznie zobaczyć Jezusa, któż to jest, ale sam nie mógł z powodu tłumu, gdyż był niskiego wzrostu. Pobiegł więc naprzód i wspiął się na sykomorę, aby móc Go ujrzeć, tamtędy bowiem miał przechodzić.

Gdy Jezus przyszedł na to miejsce, spojrzał w górę i rzekł do niego: «Zacheuszu, zejdź prędko, albowiem dziś muszę się zatrzymać w twoim domu». Zszedł więc z pośpiechem i przyjął Go rozradowany. A wszyscy, widząc to, szemrali: «Do grzesznika poszedł w gościnę».

Lecz Zacheusz stanął i rzekł do Pana: «Panie, oto połowę mego majątku daję ubogim, a jeśli kogoś w czymś skrzywdziłem, zwracam poczwórnie».

Na to Jezus rzekł do niego: «Dziś zbawienie stało się udziałem tego domu, gdyż i on jest synem Abrahama. Albowiem Syn Człowieczy przyszedł odszukać i zbawić to, co zginęło».

https://niezbednik.niedziela.pl/liturgia/2023-11-21
"Ty tylko mnie poprowadź, Tobie powierzam mą drogę..."

fiducia

Post autor: fiducia » 02 gru 2023, 12:39

Pytali Go: «Gdzie, Panie?» On im odpowiedział: «Gdzie jest padlina, tam zgromadzą się i sępy».

Tłumaczenie: https://www.youtube.com/watch?v=zRJVaUMxmVM

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Niepozorny
Jestem: w separacji

Post autor: Niepozorny » 02 gru 2023, 14:57

Pantopie zakładam, że wcześniejszy post, to odpowiedź na twoje pytanie.
Pantop pisze:
17 lis 2023, 8:20
A tego nijak nie rozumiem:

ps jakaś pomoc sycharowego kapłana?
Z braku rodzi się lepsze!

Lawendowa

Post autor: Lawendowa » 03 gru 2023, 18:24

Ewangelia (Mk 13, 33-37)
Czuwajcie, bo nie wiecie, kiedy pan domu przyjdzie

Słowa Ewangelii według Świętego Marka

Jezus powiedział do swoich uczniów:

«Uważajcie, czuwajcie, bo nie wiecie, kiedy czas ten nadejdzie. Bo rzecz ma się podobnie jak z człowiekiem, który udał się w podróż. zostawił swój dom, powierzył swym sługom staranie o wszystko, każdemu wyznaczył zajęcie, a odźwiernemu przykazał, żeby czuwał.

Czuwajcie więc, bo nie wiecie, kiedy pan domu przyjdzie: z wieczora czy o północy, czy o pianiu kogutów, czy rankiem. By niespodzianie przyszedłszy, nie zastał was śpiących. Lecz co wam mówię, do wszystkich mówię: Czuwajcie!»

https://niezbednik.niedziela.pl/liturgia/2023-12-03
"Ty tylko mnie poprowadź, Tobie powierzam mą drogę..."

ODPOWIEDZ