Istotą miłości małżeńskiej nie jest prawo, istotą miłości do małżonka jest moja relacja z Chrystusem, a dokładniej naśladowanie Go.
Dlatego podstawową przyczyną trudności w małżeństwie są trudności z wiarą.
O trudnościach w wierze i znaczeniu wytrwałości w wierze pomimo trudności mówił ostatnio Papież Franciszek:
„Diabeł wkłada w ciebie wątpliwości, kolejne zasiewa życie, a następne tragedie: dlaczego Bóg na to pozwala?
Ale wiara bez wątpliwości nie rozwija się. (...)
Pomyślmy, że bycie opuszczonym przez Boga stało się doświadczeniem wiary, które miało wielu świętych, a także jest udziałem wielu ludzi dzisiaj, kiedy czują się pozostawieni przez Boga, nie tracąc przy tym wiary.
Strzegą daru: w tej chwili nic nie czuję, ale strzegę daru wiary.
Chrześcijaninowi, który nigdy nie przeszedł przez te stany duszy, czegoś brakuje, ponieważ oznacza to, że jest zadowolony.
Kryzysy wiary nie są przejawami jej braku. Przeciwnie, ujawniają one potrzebę i pragnienie, aby coraz bardziej zagłębiać się w tajemnicę Boga.
Wiara bez tych prób każe mi wątpić, czy jest to prawdziwa wiara”.
https://www.vaticannews.va/pl/papiez/ne ... a-sie.html
Człowiek nie jest tylko sprawcą swoich czynów, ale przez te czyny jest zarazem w jakiś sposób „twórcą siebie samego”. Jan Paweł II, ( Homilia Jana Pawła II wygłoszona podczas mszy św. na placu Zwycięstwa, Warszawa, 2 czerwca 1979.)