Pytanie retorycznejacek-sychar pisze: ↑25 mar 2021, 8:05Czy gdybym użył sformułowań np. a priori lub deja vu też miałbym je tłumaczyć?
Regulamin jeszcze pamiętam.

Moderator: Moderatorzy
Pytanie retorycznejacek-sychar pisze: ↑25 mar 2021, 8:05Czy gdybym użył sformułowań np. a priori lub deja vu też miałbym je tłumaczyć?
Regulamin jeszcze pamiętam.
Mirabelka napisała " Kampania jest na pewno słuszna, ale też uważam, ze powinno być "kochajcie się żono i mężu" . Mój mąż ma maleńkie dziecko pozamałżeńskie. Po drodze z naszego domu do Kowalskiej mija właśnie taki napis. Dla niego to również zachęta, by kochał Kowalską, bo każde dziecko chce mieć kochających rodziców."nałóg pisze: ↑26 mar 2021, 10:52Mili uczestnicy tej dyskusji........ czy ta kampania bilbordowa miała na celu reklamowanie czy lansowanie Sycharu? czy może raczej postawy miłości .
Wg mnie Sychar jako wspólnota nie reklamuje się.
Można przyjąć wprost przekaz bilbordu? tak jak jest zapisany?
Wg mnie można: dziecko prosi rodziców: kochajcie się
A po co szukać jakiegoś drugiego dna ?
PD
Uważam podobnie. Przykład niestety z mojego otoczenia: kochanka czy konkubina mojego męża ma troje dzieci z trzema mężczyznami. Z którym "tatą" ma się kochać?renta11 pisze: ↑26 mar 2021, 18:05Statystyczny Polak nie zna sycharu, nic o nim nie słyszał i ta kampania przyczyni się do tego, aby sychar tak właśnie był odbierany. Jako promujący postawy rodzicielskie, a nie małżeńskie. I to właśnie wybrzmiewa wprost z przekazu bilbordu, tak jest zapisany ten przekaz.
Dla mnie to pytanie jest z porządku czysto jurydycznego, starotestamentalnego, podobne do "tę kobietę siedmiu braci miało za żonę, czyjego żoną będzie po śmierci?"
A jednak pojawia się we mnie w związku z powyższym twierdzeniem kilka pytań, czy to, że Jezus wybrał konkretny naród (panujące w nim obyczaje) miejsce i rodzinę ma jakieś znaczenie? Jezus narodził się jako żyd i Izraelita i nie przypominam sobie miejsca w P.Św. kiedy mówiłby o tym, że to nie ma znaczenia?
czyIdźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. Mt 28, 19-20
«Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu! 16 Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony. Mk 16, 15-16
To są tylko Twoje wyobrażenia na temat tego przekazu. Taka nadinterpretacja wynikająca z Twoich przekonań religijnych i obecności w sycharze.Nirwanna pisze: ↑27 mar 2021, 9:07
Przekaz jest o miłości rodzicielskiej, która najpełniej realizuje się we wzajemnej miłości małżonków sakramentalnych. i na nieuporządkowaniu.
Kampania ma zachęcić do refleksji. W wolności.
W wolności można też refleksji nie podjąć, lub podjąć błędną.
Tak bywa, możliwość błędnego czy zakłamanego odbioru nie oznacza jednak, że takich kampanii nie warto robić.
Albowiem rozróżniam "błędny odbiór" od "odbiorcy złego/błędnego/głupiego".
Kochajcie się mamo i tato - na bilbordach to wezwanie do miłości. Moim zdaniem to piękne zaproszenie i nie widzę w nim niczego kłamliwego złego czy fałszywego. Przecież Pan Jezus wzywa nas do tego byśmy kochali każdego człowieka a zatem męża, żonę, kochanka, kochankę, Kowalskiego i Kowalską, przyjaciół i nieprzyjaciół. Zadanie i cel zatem są określone. Pytanie jak to robić? Problem pojawia się, gdy miłość wszystkim próbujemy okazywać w ten sam sposób a tego, nam uczniom Jezusa robić nie wolno. Prawdą jest przecież, że Pan Jezus kocha wszystkich ludzi. Swą miłość jednak okazuje nam na różne sposoby. Zatem i my czynić powinniśmy podobnie. Inaczej swą miłość winienem okazywać żonie a inaczej kochance. Gdybym miał kochankę i ją kochał naprawdę to z miłości oddaliłbym ją by nie być powodem dla jej grzechu, który oddala od miłości od Boga. Oczywiście do puki kocham Pana Boga, żonę nigdy nie będę miał kochanki. Jeśli kocham to chcę tego co najlepsze dla kochanych osób. Czy jest coś lepszego niż zbawienie? Tego mam pragnąć dla siebie i dla wszystkich ludzi.Z jednej strony kampania mi się bardzo podoba i podpisuję się pod nią całym sercem. Z drugiej strony, to nie jest przekaz sycharu. I to jest zły przekaz sycharu na zewnątrz, bo kłamliwy. Niech Twoje słowo będzie tak-tak, nie-nie.
św. Augustyn
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości